Alaaf!


Hoewel ik geboren en getogen Brabantse ben heb ik in al mijn 60 jaar nog nooit carnaval gevierd of zelfs maar live een carnavalsoptocht gezien.
Ik kom uit het meest noordelijke deel van Noord-Brabant, nog niet het katholieke deel dus niet groot geworden met dit jaarlijkse gekkenhuis.

Slechts 1 x, toen ik op dansles zat en de dansschool een soort verklede dansavond organiseerde heb ik me in een boerenkiel gehesen.

Zelfs in al de 13 jaar dat ik nu in Oosterhout woon ben ik nog nooit de optocht gaan bekijken. Aangezien carnaval nu eenmaal midden in de winter plaats vindt, was het weer meestal dusdanig dat ik niet een grote aandrang voelde er op uit te trekken.

Vandaag echter was het prachtig weer, de zon scheen en ik dacht bij mezelf dat ik mijn kleinkinderen toch in ieder geval 1 x mee moest nemen naar zo’n echte grootse optocht.

Dus togen we met zijn allen, weliswaar niet verkleed, richting het centrum. Mooi plekje gevonden. Na ruim 20 minuten wachten kwamen er een paar reclamewagens langs die het begin van de optocht vormden. De wagen van een koffiehuis stond vlak voor ons stil. En bleef daar het volgende uur staan. Met slechts drie liedjes over koffie en de tune van koffietijd waren we dat al snel zat. Na onszelf diverse malen motiverend te hebben toegesproken( het kan nu nooit lang meer duren) (nee het heeft nu al zo lang geduurd, we wachten nog even) kwam de stoet dan na heel erg lang wachten op gang.

Mooie wagens hoor, en grappige groepen. Kleine toneelstukjes werden vlak voor onze neus opgevoerd. Els werd gebombardeerd tot theemuts en ik tot pottenkijker.

Langzaam maar zeker begonnen we het toch wel koud te krijgen. Maar dachten we, het zou zo wel afgelopen zijn. Bleek dat er pas de helft van de wagens voorbij was gekomen en we nog zeker een uur zouden moeten blijven staan om de rest te zien.

Unaniem besloten we het voor gezien te houden.
Ik denk dat het misschien wel weer 60 jaar gaat duren voor ik weer ga.

Carnaval, volgens mij moet je dat met de paplepel ingegoten krijgen. Anders leer je het nooit.
En een boerenkiel? Daarmee kom je anno 2015 niet meer weg. Ik heb er niet 1 gezien.