Grenzen (verleggen)


Een van de redenen dat ik graag reis is dat ik het fantastisch vind kennis te maken met andere culturen. Om dan, eenmaal thuis, te concluderen dat ik blij ben in Nederland te wonen. Waar ik ook ben, ik probeer altijd de regels van het land te volgen. Ik ben daar te gast en daarnaar moet ik mij gedragen, maar omdat je ook niet alles kunt weten schat je dat heel soms, per ongeluk, een beetje fout in. Zoals dat bij de moskee waarover ik al schreef. Dat is geen disrespect maar onwetendheid. Simpel op te lossen, door net als in India lange gewaden te verstrekken die je over je kleding kunt aantrekken.

De reis die we deze keer hebben gemaakt voerde ons richting het oosten. In Istanbul op de boot gestapt, Dubai was het eindpunt. Afgezien van de werkelijk prachtige dingen die we hebben gezien, is me 1 ding wel duidelijk geworden: je moet in die landen niet als vrouw geboren worden. Niet als je mijn karakter hebt. Ik ben veel te vrijgevochten, te zelfstandig. Ik denk dat je mij al snel verstoten, verbannen of gestenigd zou terugvinden (of helemaal niet) in de woestijn. Hoe verder we van Turkije af waren hoe erger dat werd met het absolute dieptepunt in Oman en de Emiraten.

Door de manier waarop er daar met vrouwen wordt omgegaan, hoe minachtend er naar ons Westerse vrouwen gekeken wordt, je voelt je gewoon de grond in zakken. Automatisch sla je je ogen neer, kijkt mannen niet aan. Al ben je nog zo degelijk gekleed, je voelt je poedelnaakt.

Ik snap wel waarom die mensen liever hier wonen dan daar. En hoewel de Emiraten gemiddeld 10 – 20% eigen bevolking hebben en de rest buitenlander is , leven deze gastarbeiders volkomen naar de regels van het land. Simpelweg omdat ze er anders uitgezet worden. Criminaliteit? Naar je land van herkomst en nooit een kans op terugkeer.

Hm… Iets om over na te denken. Ondanks dat de oorspronkelijke bewoner verreweg in de minderheid is, kunnen ze toch vasthouden aan hun eigen regels en tradities. Zij laten zich niet overnemen door de vele nationaliteiten die als gast leven in hun land. Want de nationaliteit van het gastland krijg je nooit en te nimmer.

Ik heb de klaagmuur gezien, was in de hof van Getsemane, op Golgotha, in Nazareth, bij het meer van Galilea en de rivier de Jordaan. Bij de pyramides van Caïro, in de valley of the kings in Luxor, in de roze ancient city Petra. Zag Toetanchamon in zijn tombe en dat was nog maar een klein deel van alles wat ik heb mogen aanschouwen.

Ik heb veel nagedacht over het niet te bevatten feit dat je bouwwerken ziet of ruïnes ervan die 4000 jaar geleden zijn gebouwd. Mijn geest loopt er nog steeds van over. En ik zou er uren over kunnen vertellen….. Wees gerust, dat doe ik niet. Ik organiseer ook geen dia avond. Maar mocht je geïnteresseerd zijn, als mijn fotoboek af is mag je het gerust onder het genot van een kopje koffie komen bekijken.