Mondhygiëne


Ik heb dus net weer een bezoekje aan de mondhygiënist achter de rug. Een grotere beul moet er nog uitgevonden worden.
Hoewel, toen ik nog erg jong was, een jaar of 6,7 had je in mijn woonplaats Werkendam twee tandartsen. Tandsarts Mijnlieff (die helemaal niet lief was, zeker niet voor kinderen) en tandarts Haak (ik lieg het niet).
Haak scheen echt een hele slechte tandarts te zijn. Maar dat heb ik van horen zeggen, want wij waren bij Mijnlieff.

Mijnlieff was een groot chagerijn. De trucjes van tegenwoordig om kinderen aan de tandartsenstoel te laten wennen, kende hij niet. Hoppekee geen gezeik, die stoel op en open die mond. En gelijk boren, niks eerst kijken, voorbereiden en nieuwe afspraak maken. En op je gemak stellen was er al helemaal niet bij.
Hierdoor was ik als kind als de dood voor de tandarts. En volgens mij samen met mij ieder ander kind in Werkendam. Behalve mijn broer, die beet hem gewoon op zijn vingers.
Mijnlieff boorde ook gerust naast je kiezen in je tandvlees. Dat overkwam mijn broer ook. Ik weet niet of dat vóór of na het bijt incident was.

In ieder geval naar de tandartsenpraktijk gaan is bepaald niet mijn favoriete bezigheid.
Maar ik ben weer geweest en ben er weer voor even vanaf. Althans van die stoel. Verder regeert de mondhygiënist in mijn hoofd wat betreft mijn gebit. Ik poets nog steeds met een gewone tandenborstel. Niet goed, dat moet een electrische zijn. Ik gebruik gewoon mondwater. Niet goed, ik zou mondwater moeten halen bij de apotheek. Ik gebruik tandenstokers: niet goed ik moet ragers gebruiken.

Omdat de behandelingen steeds pijnlijker worden besluit ik maar op zijn eisen in te gaan. Behalve het mondwater, dat is zulk speciaal spul waar je tanden zwart van gaan uitslaan. Ja ik ben gek! Ik hou het bij de Sensodyne.

Dus ging ik op pad om een electrische tandenborstel te kopen. Gevonden voor 25 eurootjes bij de Marskramer. Maar daar zit dan een borsteltje op voor witte tanden. En ik moet er één hebben die ook tussen mijn tanden en kiezen komt. Te koop met 2 stuks tegelijk kosten 13 euro. Hatsekidee.

Ragertjes moeten van een speciaal merk zijn en kosten 1,10 euro per stuk! Ben benieuwd hoe lang je met zo’n ragertje doet.

Een fles mondwater kost ook al gauw een euro of 5, 6. Je moet niet in de bijstand zitten als je zo’n gebit hebt als ik.

Eigenlijk, als ik er over nadenk, geloof ik dat ik maar eens van tandartsenpraktijk verander. Ik ga nog steeds in Werkendam, waar ik al bijna 40 jaar niet meer woon. Hier in Oosterhout zullen toch ook wel goede zijn? Suggesties welkom. Maar geen beulen s.v.p.