Much ado about nothing


Misschien trap ik nu op zieltjes, of ik verklap een groot geheim. Het zij zo.
Wat een gedoe om de jaarlijkse actie om vrouwen met borstkanker een hart onder de riem te steken. Waarschijnlijk heeft iedereen er wel iets van voorbij zien komen. Iemand zet een post op haar fb: ik ga 6 dagen naar Californië of ik ga 3 dagen naar New York. Dat is een geheime afspraak onder vrouwen en betekent niets meer of minder dat je hier je verjaardag aangeeft. 6 of 3 is hierbij de dag, Californië of New York de maand.

Je geeft er verder mee aan dat je in gedachten meeleeft met de mensen die getroffen zijn door deze verschrikkelijke ziekte.

Nu schijnt dat bij sommige mensen enorme aversie op te roepen, want wat hebben vrouwen met borstkanker daar nou aan? En die onzin zou verboden moeten worden. Want er zijn mensen die een droomvakantie hebben moeten afzeggen vanwege een ernstige ziekte….

Ja dat laatste geloof ik, die zullen er vast wel veel zijn. Zelf heb ik in mijn leven ook diverse malen een vakantie geannuleerd, om de meest uitéénlopende redenen. Leuk waren ze nooit.
En nee, een actie als deze maakt mensen niet beter. Was het maar zo gemakkelijk.
Nut heeft het dus niet. Maar laten we eerlijk zijn, als we alles schrappen uit ons leven wat niet nuttig is, schrappen we ook heel veel leuke, lieve, meelevende, zo maar voor de lol dingen, die ons bestaan toch wel enorm kunnen veraangenamen.

Ik heb ook een reactie gelezen van iemand die zegt zelf borstkanker te hebben, en die begrijpt waartoe deze actie dient. En aangeeft dat mensen er niet zo zwaar aan moeten tillen, aan een actie als deze.

Zelf ben ik van mening: als je niet mee wilt doen doe je het niet, als je denkt dat je iemand hiermee het gevoel kan geven: ik denk aan je, dan doe je het wel.
Er is als buitenstaander nl. verder niet zo heel veel wat je kunt doen.

Wat heeft het voor nut dat ik al bijna een jaar met de Pink Ribbon agenda in mijn tas loop? Dat ik vanmorgen toen ik aan het golfen was een mep tegen een rose bal (Pink Lady) gaf? Daarmee help ik geen enkele vrouw die borstkanker heeft.
Ken je de roze strikjes in de vorm van een speldje? Heb ik jaren geleden van mijn schoonzus gekregen. Zij heeft borstkanker gehad. Ze vroeg me in de maand oktober dat speldje te dragen. Oktober is al jaren de maand van bewustwording borstkanker.

Of het helpt dat ik dat speldje draag. Vast niet. Maar ik doe het voor haar. En voor mijn andere schoonzus die ook borstkanker heeft gehad. En voor de moeder van mijn schoonzoon, die al drie keer borstkanker heeft gehad. En J. ook voor jou! Sterkte.

Mensen maken zich soms druk om dingen die niet hen zelf betreffen terwijl de personen in kwestie er geen punt van maken. Laten we er van uit gaan dat men gewoon van goede wil is medeleven te tonen. Niets meer en niets minder.