Op vakantie


Op vakantie heb je tijd zat. Althans als je een luie vakantie doet, zoals wij nu gedaan hebben. Beetje zwemmen, beetje lezen, stukkie lopen, tukkie doen, puzzeltje maken…. Als je dat allemaal gedaan hebt, ben je soms heel even aan het niksen op je ligbedje. En dan begint eigenlijk het leukste wat er is: mensen observeren.

Een half uurtje kijken levert je zoveel op, vooral als je je fantasie laat spreken.

Wat ik allemaal zag bijvoorbeeld: Er komt een jongen voorbij, hand in hand met zijn vriendinnetje. Hij zit van onder tot boven onder de tatoeages. Alleen zijn gezicht en handen zijn niet bedekt. Hij was me dag ervoor ook al opgevallen, omdat hij toen een Hawaii zwembroek droeg. Nu had hij er één aan met afbeeldingen van Snoopy. En dan beginnen mijn gedachten al meteen te malen. Want op geen enkele manier zou ik zwembroeken met die printjes gekoppeld hebben aan een jongen met zoveel plaatjes op zijn lijf. Het toonde ook een beetje druk, moet ik zeggen. Wat zou die jongen nou voor een karakter hebben. Is het een hard van buiten, zacht van binnen type? Is het iemand met een gespleten persoonlijkheid? Of houd hij gewoon van verschillende stijlen door elkaar?

Ik zie een ouder echtpaar dat een beetje poedelt vooraan in het zwembad, bij het trapje. Zij houdt zich vast aan de rand, laat zich een beetje drijven en beweegt haar benen heen en weer. Hij draait rondjes van 1 meter en blijft dicht bij haar. Ik schat zo 40 jaar samen en nog altijd verliefd? Zij kan niet zwemmen en hij blijft daarom bij haar? Of ze kunnen allebei niet zwemmen en zoeken toch verkoeling op deze manier.

De serveerster loopt langs. Het is een mooie meid, met een kaarsrechte rug. Haar blonde haar heeft ze in een knot boven op haar hoofd. Als ze andere kleren aan had zou ze zo een fotomodel kunnen zijn. Maar ze loopt zich hier in de knallende zon uit te sloven om drankjes te brengen aan al die toeristen die te lui zijn om een paar meter te lopen om het zelf aan de bar te gaan halen.

Er zit een oudere dame, minstens 70 zou ik zeggen, met heel lang grijs haar, erg bruin te zijn in haar bikini. Het is niet dat ze te dik is, maar niet bepaald strak meer. En een badpak zou ongetwijfeld beter hebben gestaan.

De jongen met de Snoopy zwembroek komt weer voorbij met twee ijsjes. Waarschijnlijk één voor hem en één van zijn vriendinnetje. OK, definitief hard van buiten, zacht van binnen.

Het oudere echtpaar komt uit het water. Ik zie dat zij mank loopt en haar man helpt haar onder de douche om het chloorwater van haar lijft te spoelen. Waarna hij zelf nog een paar baantjes trekt.

De serveerster blijft vriendelijk. Misschien doet ze dit om geld bij elkaar te verdienen om een opleiding te gaan doen. Misschien werkt ze daarnaast ook nog wel als fotomodel of mannequin zodat ze kan gaan studeren voor arts. Misschien ook niet.

De oudere dame geniet zichtbaar van de zon. Ze zal denken: wat kan mij het schelen wat anderen denken van mijn lijf. Ik vind dit heerlijk en ik maal er niks om dat ik grijs ben, of een lubberig vel heb. Niet mooi? Kijk dan de andere kant op.

Ik vind dat ik weer genoeg nagedacht heb die dag en pak mijn boek. Tot ik mijn ogen niet meer open kan houden en in slaap sukkel.